גשר בשיניים – כל מה שצריך לדעת

תוכן עניינים

מחקרים מראים כי למעלה מ-60% מהמתבגרים חווים חוסר ביטחון כלשהו ביחס לחיוך שלהם.

ליישור השיניים יש השפעה מכרעת על הערכה העצמית – שיפור במראה הפנים מוביל לביטחון עצמי רב יותר ולשיפור ניכר במצב הרוח. כיום באמצעות  טיפול אורתודנטי מודרני בגשרים זמניים מאפשר לתקן את צורת השיניים בצורה הדרגתית, נוחה ולא כואבת עד לחיוך המושלם.

במאמר זה נסקור את כל ההיבטים של טיפול אורתודנטי מודרני בשיטת הגשרים הזמניים בשיניים: נבין מהם היתרונות והחסרונות בשיטה זו, נכיר את הטכנולוגיות העדכניות ביותר שהופכות היום את הטיפול לקל ונוח הרבה יותר, נבחן כיצד הטיפול משפיע על שגרת היום-יום, וכמובן נדבר גם על המחירים והעלויות של טיפול זה.

אז מה זה בעצם גשר בשיניים או במונח המקצועי “גשר אורתודנטי” ?

גשר בשיניים אורתודנטי הוא מכשיר דנטלי המשמש ליישור וסידור השיניים במטרה לשפר את מיקומן ויישורן בפה. תהליך הטיפול בגשר אורתודנטי אורך בדרך כלל בין 12-24 חודשים, בהתאם למורכבות המקרה.

אלו סוגי גשרים אורתודנטיים קיימים? 

גשרי מתכת קבועים – 

גשרים ממתכת קבועים הם הסוג הנפוץ והוותיק ביותר של גשרים אורתודנטיים. כפי ששמם מרמז, מדובר בגשרים העשויים ממתכת קלה (לרוב סגסוגות מבוססות ניקל או טיטניום) המחוברים היטב לשיניים ונותרים בפה במשך כל תקופת הטיפול.

הגשר עשוי מטבעת מתכת דקה, לרוב מסגסוגת ניקל-טיטניום. הטבעת מעוצבת בקפידה על ידי אורתודנט בהתאם למידות הפה. הגשר מחובר לשיניים באמצעות ברגיות או דבקים מיוחדים הנצמדים לפני השן.

ניתן להוסיף לגשר מחברים, קפיצים, ברגים ואלמנטים נוספים להפעלת הלחץ האורתודנטי כדי להגיע לתוצאה הרצויה.

יתרונותיו המרכזיים של גשר המתכת הקבוע:

– יעילות גבוהה ביותר – כיוון שהם יציבים וקבועים הם מפעילים כוח אורתודנטי חזק ועקבי לאורך זמן.

– עמידות וחוזק רב – גם במקרים מורכבים של צפיפות וסוגי עיוותים שונים.

– נוחות לטווח ארוך – לאחר תקופת הסתגלות ראשונית הגשרים הקבועים כמעט ואינם מורגשים בפה.

החיסרון המרכזי שלהם הוא הקושי בניקוי יסודי של השיניים הצורך בזהירות מוגברת בזמן האכילה ויש כאלה שחושבים שהוא אינו אסתטי.

-גשר נשלף- 

גשר נשלף (Removable braces) הינם אחד הסוגים הנפוצים של גשרים אורתודנטיים. כפי ששמם מרמז, מדובר בגשר שהמטופל יכול להוציא ולהחזיר באופן עצמאי, בניגוד לגשר קבוע שנשאר דבוק לשיניים במשך כל הטיפול.

יתרונותיו המרכזיים של הגשר הנשלף:

– נוחות – אפשרות להסיר את הגשר לצורך ניקוי שיניים יסודי, או במקרה הצורך כמו לפני ארוחה חשובה.

– היגיינה – ניקוי ותחזוקה קלים יותר של הגשר והשיניים.

– עלות – לעיתים זולים במעט מגשרים קבועים.

– אסתטיקה – גשרים חלקים ושקופים מספקים מראה טבעי יותר.

החיסרון המרכזי הוא שהם דורשים משמעת גבוהה יותר מהמטופל שיזכור לעטות אותם 22 שעות ביממה.

גשרים נשלפים מתאימים למבוגרים ולילדים גדולים יותר המסוגלים לתחזק אותם כראוי.

גשרים אלה אינם מתאימים לרוב למקרים מורכבים.

– גשרים אורתודנטיים חלקיים –

גשרים אורתודנטיים חלקיים (Partial braces) הם גשרים המכסים רק חלק מהשיניים הקידמיות של הלסת העליונה או התחתונה, בניגוד לגשרים מלאים שמקיפים את כל השיניים.

יתרונותיהם של הגשרים החלקיים:

 – אסתטיקה – הם הרבה פחות בולטים ונראים לעין, מה שנותן מראה טבעי יותר.

 – עלות – מכיוון שהם מכסים פחות שיניים, עלות הייצור והחומרים שלהם נמוכה יותר.

 – נוחות – גורמים לפחות גירויים ושיבוש בתחושת הפה.

החיסרון המרכזי הוא שהם מתאימים רק לטיפול בבעיות ממוקדות בשיניים הקדמיות, ואינם יעילים במקרים של צפיפות או עיוותים מורכבים יותר.

ניתן לומר שגשרים חלקיים הם פתרון מצוין מבחינת מחיר ואסתטיקה עבור תיקוני יישור ממוקדים של שיניים קדמיות.

איך פועל הגשר האורתודנטי בשיניים?

הגשר פועל על ידי הפעלת לחץ עדין אך יציב על השיניים, וגורם להן לנוע באיטיות לכיוון הרצוי. ככל שהשיניים זזות, הגשר מותאם ומכויל מחדש.

סוגי כוחות אורתודנטיים בגשר:

– כח הדחיסה – לחץ קל אך יציב הפועל לאורך זמן ודוחף את השיניים לכיוון הרצוי.

– כח המתיחה – שימוש באלסטיק או גומיות כדי ליצור כח מתיחה עדין על השיניים.

– כחות אופקיים – שימוש בניצבים, קפיצים ואלמנטים נוספים כדי להזיז שיניים לצדדים.

סוגי תנועות של השיניים:

– תנועה אנכית – הזזת השיניים למעלה או למטה.

– תנועה אופקית או רוחבית – הזזת השיניים ימינה או שמאלה.‏

– סיבוב שיניים – סיבוב השן סביב צירהּ.

מתי נדרש גשר בשיניים?

גשר אורתודנטי נדרש במצבים של צפיפות בשיניים, כאשר השיניים דחוסות ומשבשות את היישור והסדר התקין של הנשיכה. בנוסף, גשר עשוי להיות דרוש כאשר יש עיוות או חוסר סדירות במיקום השיניים, למשל שיניים בולטות או חורים בין השיניים.

מצבי צפיפות שיניים נפוצים המחייבים גשר כוללים הצבת שיניים אחת על השנייה בצורה חריגה, שיניים דחוסות ומעוותות שמופיעות מחוץ לקו הלסת, ושיניים שגדלות בזויות לא תקינות. כל המצבים הללו עלולים לגרום לבעיות שונות בתפקודי הלעיסה והנשיכה ופגיעה באסתטיקה של החיוך והמראה הכללי.‏

בנוסף לצפיפות, גשר אורתודנטי יכול לתקן מגוון עיוותים וחוסר סדירות בשיניים, כולל: שיניים חדות הבולטות לכיוון חניכיים או לשון וחיך, שיניים הפונות לכיוונים לא נכונים וצורות לא טבעיות של שורשים או כותרות של השיניים. ‏

מהו הגיל מתאים לטיפול בגשר אורתודנטי

הגיל המתאים ביותר לטיפול עם גשר הוא בדרך כלל מגיל 12 ואילך. לפני גיל 12 השיניים והלסתות עדיין נמצאות בתהליך גדילה והתבגרות, ולכן מומלץ לדחות את תחילת הטיפול האורתודנטי לגיל מאוחר יותר. 

עם זאת, יישור שיניים לילדים יכול להתחיל כבר בגילאי 7 עד 12. מצבים אלו כוללים עיוותים חמורים העשויים לפגוע בתפקודי אכילה, הגייה ומראה הפנים. 

בנוסף, בגילאים מתקדמים יותר כמו בוגרוּת או גיל העמידה עדיין ניתן לבצע טיפולים אורתודנטיים לתיקון עיוותים שהחמירו עם הזמן, עם כניסתו של יישור שיניים שקוף יותר ויותר מבוגרים עוברים תהליך אורתודנטי לשיפור המראה האסתטי שלהם.

לסיכום, הגיל האידאלי הוא 12 עד 18, אך לאורך כל שנות החיים ניתן לבחון את הצורך והיתכנות של טיפול אורתודנטי, במיוחד כאשר יש השפעה ברורה על התפקוד והמראה.

למעשה, כבר במהלך בדיקה ראשונית, האורתודנט עושה הערכה מדויקת של מידת הצפיפות והעיוות הנדרש שיקום בגשר האורתודנטי. ההחלטה מבוססת על גורמים רבים כגון: גיל המטופל, סוג הבעיה, רמת חומרתה ומידת ההשפעה על האסתטיקה ועל תפקודי הלעיסה.‏

ככלל, גשר אורתודנטי עדיף על פני חלופות אחרות של טיפול בצפיפות ועיוותים, כמו הוצאת שיניים או טיפול כירורגי פולשני. היתרונות בשימוש בגשר כוללים יעילות גבוהה, שיקום אסתטי מלא, שמירה על השיניים הטבעיות וסבילות טובה של הגשר על ידי מרבית המטופלים.‏

מהו תהליך הטיפול בגשר אורתודנטי?

תהליך הטיפול בגשר אורתודנטי מתחיל בפגישת ייעוץ ראשונית עם אורתודנט, שבה נעשית בדיקה מקיפה של הפה, השיניים והלסתות. האורתודנט בודק את מידת הצפיפות או העיוותים הקיימים, וקובע מהם סוג הבעיה וחומרתה.

לאחר מכן מתבצעים צילומי רנטגן כדי לקבל תמונה ברורה של מבנה הפה והשיניים, הן מבפנים והן מבחוץ. 

על בסיס המידע הזה האורתודנט בונה תוכנית טיפול מפורטת עבור כל מטופל, הכוללת את סוג הגשר הנדרש ולוח הזמנים לטיפול. 

השלב הבא הוא נטילת טביעות מדויקות של הפה כדי לייצר מודל תלת-מימדי של הלסתות והשיניים. 

על בסיס המודל, מעצב האורתודנט את הגשרים האישיים עבור המטופל.

כשהגשרים מוכנים, מתבצעת ההתאמה הראשונית שלהם על השיניים כדי לוודא שהם יושבים כראוי ומפעילים את כוחות הלחץ הנדרשים בכיוונים המתאימים. לאחר מכן הגשרים נשלחים למעבדה לכיול סופי. 

בביקור הבא במרפאה הגשרים הסופיים מותקנים על השיניים באופן קבוע, כשהם מחוברים היטב לשיניים בדבק מיוחד או באמצעות ברגיות. מעתה, המטופל צריך לשאת את הגשרים בפה במשך 22-23 שעות ביממה כדי שיפעילו לחץ יציב על השיניים ויזיזו אותן בהדרגה למקומן הנכון. 

המשך הטיפול כולל ביקורות תקופתיות אצל האורתודנט למדידה, בקרה וכיול מחדש של הגשרים, במקביל להמשך תנועת השיניים לאטה אך יציבה, עד להשגת המיקום והסדר הרצוי. משך הזמן הממוצע של הטיפול הוא כ-12 עד 24 חודשים.‏

לאחר התקנת הגשר האורתודנטי, חשוב מאוד להקפיד על שגרה נכונה של תחזוקה והיגיינה כדי לשמור על בריאות הפה והצלחת הטיפול.

ראשית, יש לעטות את הגשרים 22-23 שעות ביממה, כאשר הם מוסרים רק לצורך צחצוח השיניים וניקוי הגשרים. חשוב מאוד שהגשרים יהיו בפה בזמן האכילה והשינה כדי שיוכלו להפעיל את הכוח האורתודנטי הנחוץ לתזוזה הדרגתית של השיניים.‏

כמו כן, יש להקפיד מאוד על היגיינת הפה וניקיון יסודי של הגשרים והשיניים פעמיים ביום לפחות. כל שאריות המזון צריכות להיות מסולקות היטב מתחת לגשרים בעת הצחצוח.  ‏

בנוסף, מומלץ להשתמש בחוט דנטלי ומטהר לשונות ספציפי לניקוי גשרים אורתודנטיים. יש להימנע מאכילת מזונות דביקים או קשים מדי שעלולים להזיק לגשרים או להשאיר שאריות מתחתם. 

כחלק משגרת החיים עם גשר, חשוב להגיע לביקורות תקופתיות אצל האורתודנט כל 4-12 שבועות בהתאם להנחיות. בביקורות נבדקים הגשרים, מבוצע כיול מחדש שלהם לפי התקדמות תנועת השיניים, והמטופל מקבל הדרכה להמשך הטיפול. 

בתקופה הראשונה לאחר התקנת הגשרים ייתכן ויהיו תופעות לוואי קלות כמו רגישות בשיניים או גירוי בחניכיים. בדרך כלל תופעות אלה חולפות תוך שבועיים עד חודש לכל היותר. 

מעבר לכך, לגשר האורתודנטי אין בדרך כלל השפעה שלילית משמעותית על איכות החיים לטווח ארוך. תוך כמה שבועות הגוף מתרגל לנוכחות הגשר בפה, וניתן לחזור לשגרה רגילה של אכילה, שתיה ודיבור.‏

כמה עולה גשר בשיניים?

המחיר הממוצע של טיפול אורתודנטי בישראל נע בין 15,000 ל-35,000 ש”ח, בהתאם לסוג הבעיה, מורכבות הטיפול ומשכו.

הגורמים העיקריים המשפיעים על מחיר הטיפול:

– סוג הגשר הנדרש: גשר קבוע, נשלף או שילוב. גשרים קבועים בדרך כלל יקרים יותר.

קיימים שלושה סוגים עיקריים של גשרים אורתודנטיים:

  1. גשרים קבועים ממתכת – אלו גשרים המחוברים לשיניים באופן קבוע למשך כל תקופת הטיפול. הגשרים עשויים מסגסוגת מתכת קלה וחזקה, בדרך כלל מבוססת ניקל או טיטניום. מחיר גשרים אלה נע בין 15,000 ל-25,000 ש”ח.
  1. גשרים נשלפים ופתיחים – אלו גשרים שהמטופל יכול להוציא ולהחזיר באופן עצמאי, במיוחד לצורך ניקוי וצחצוח. מחירם בדרך כלל נע בין 20,000 ל-30,000 ש”ח.
  1. גשרים חלקיים ושקופים – גשרים המכסים רק חלק משיני הקדם או מאחור. יתרונם באסתטיקה טובה יותר. מחירם הממוצע כ-25,000 עד 35,000 ש”ח.

ככלל, ככל שהגשרים משלבים טכנולוגיות מתקדמות יותר כמו חומרים איכותיים או מנגנוני הסרה נוחים יותר, כך המחיר שלהם גבוה יותר. חשוב לשקול זאת בעת קבלת ההחלטה.

– היקף הטיפול – מספר השיניים המטופלות ותכנון הטיפול ללסת עליונה, תחתונה או שתיהן.

ככל שמספר השיניים המטופלות בגשר גדול יותר, כך גדלה העלות, מכמה סיבות:

– יש צורך בגשר גדול ומקיף יותר שמכסה יותר שיניים – החומרים ועלויות הייצור שלו יקרים יותר.

– התכנון הטיפולי מורכב יותר כאשר יש צורך לטפל בכל הלסת, הן עליונה והן תחתונה, לעומת רק חלק מהשיניים. 

– כאשר הטיפול הוא מקיף יותר, כך יש צורך ביותר ביקורים אצל האורתודנט לאורך התהליך כדי לבצע התאמות וכיולים חוזרים.

– אם הבעיה מורכבת וכוללת הרבה שיניים, סביר שמשך הטיפול הכולל יהיה ארוך יותר עד להשלמתו.

כהערכה כללית ניתן לומר שעבור טיפול הכולל עד 8 שיניים, המחיר ינוע בין 15,000 ל-25,000 ש”ח. מעל 8 שיניים הטיפול יכול להגיע גם ל-35,000 ש”ח ומעלה.

– מורכבות המקרה ורמת העיוות או הצפיפות שיש לתקן – ככל שהבעיה מורכבת יותר, כך המחיר גבוה יותר.

לדוגמה:

– צפיפות קלה יחסית עם מספר קטן של שיניים דחוקות תהיה זולה יותר לטיפול מאשר צפיפות חמורה עם הצבת שיניים אחת על השנייה. 

– עיוות קל במיקום של שן אחת או שתיים יעלה פחות מטיפול במספר רב של שיניים מעוותות או בזויות קיצוניות.

– סיבוכים נוספים כמו מחלות חניכיים, שחיקת שיניים או צורך בהוצאת שיניים מגבירים את מורכבות הטיפול ואת מחירו.

– ככל שנדרש טיפול כולל יותר הן בלסת עליונה והן תחתונה, עולה הקושי הטכני והתכנון הנדרש של האורתודנט.

כלל אצבע טוב הוא שמקרים מורכבים וחמורים יותר צפויים להיות יקרים ב-25%-50% ממקרים פשוטים יחסית.

– שילוב טכנולוגיות מתקדמות בגשרים האורתודנטיים, כמו שימוש בחומרים עמידים יותר, מערכות הסרה עצמית של הגשרים ועוד.‏

בוודאי, הנה הרחבה על הקשר שבין שילוב טכנולוגיות מתקדמות בגשרים האורתודנטיים לבין השפעתן על מחיר הטיפול:

בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בטכנולוגיות המשולבות בגשרים אורתודנטיים, שתורמות ליעילות הטיפול אך מעלות את מחירו.

לדוגמה:

– שימוש בחומרים מתקדמים יותר עמידים וקלים כמו סגסוגות טיטניום או חרסינה על בסיס צירקוניום.

– שילוב מנגנוני פתיחה והסרה עצמית נוחים יותר של הגשרים הנשלפים.

– טכנולוגיות הדפסה תלת-מימדית מדויקת לעיצוב הגשרים על פי אנטומיית הפה.

– שימוש בברגים עצמיים מתקדמים המאפשרים הזזה מדויקת יותר של השיניים.

– גשרים שקופים או חלקיים מחומרים אסתטיים יותר.

ככלל, כל שילוב של טכנולוגיה מתקדמת בגשרים האורתודנטיים תורם להאמרת מחיר הטיפול בכ-15%-25% לעומת גשרים סטנדרטיים יותר.

לסיכום טווח העלויות

סוג הגשר האורתודנטי     טווח מחיר ממוצע בש”ח

גשרים מתכת קבועים       15,000-25,000

גשרים פלסטיק קבועים    18,000-22,000

גשרים קבועים שקופים/אסתטיים   22,000-30,000

גשרים נשלפים ונפתחים   20,000-32,000

גשרים חלקיים    18,000-28,000

גשרים מחומרי קרמיקה/צירקוניום  25,000-35,000

גשר ללא חוטים (Invisalign)         20,000-40,000

כפי שניתן לראות, המחיר נע בין כ-15,000 ש”ח לטיפול בסיסי ועד כ-40,000 ש”ח לטכנולוגיות המתקדמות ביותר. המחיר הספציפי תלוי בגורמים רבים נוספים כמו מורכבות המקרה, מספר השיניים המטופלות ומשך הטיפול הכולל.

חלק מהמחיר ניתן לממן בעזרת השב”ן של קופות החולים או פוליסות ביטוחי בריאות. עם זאת, בדרך כלל החזר זה מכסה רק חלק מהעלות והיתרה נותרת כהוצאה עצמית של המטופל.‏

לכן, חשוב לקבל הצעות מחיר מקיפות ומפורטות מכמה מרפאות שונות ולברר היטב מה כלול במחיר ובאילו אפשרויות מימון ניתן להיעזר בפריסת התשלומים.‏

סיכום:

לסיכום, ניתן לומר בביטחון כי טיפול אורתודנטי מודרני בשיטת הגשרים הזמניים הוא אחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר כיום לתיקון בעיות של צפיפות או עיוות בשיניים.

הטכנולוגיות החדשניות שפותחו בתחום מאפשרות טיפול נוח, קל וכמעט ללא כאב למטופל. גשרים זמניים מסוגים שונים יכולים ליישר את השיניים בהדרגתיות תוך שמירה על בריאות הפה, והשגת חיוך יפה ובריא לטווח ארוך.

השקיעו בעצמכם ובביטחונכם העצמי ובקרו אצל אורתודנט מוסמך להערכה ראשונית ללא עלות. קבלו מספר הצעות מחיר ממרפאות שונות, בדקו את המוניטין שלהן ואת הטכנולוגיות בהן הן משתמשות.

תזכרו שההשקעה בטיפול איכותי היא השקעה שתלווה אתכם כל החיים באמצעות חיוך בריא ומושלם.

רוצים לקבל מידע נוסף?

השאירו פרטים בטופס שלפניכם ונשמח לחזור אליכם בהקדם האפשרי, צוות המומחים שלנו  שלנו מחכה להעניק לכם יעוץ מקצועי עם חיוך!

תוכן עניינים

קבלו את הצעת המחיר הכי משתלמת

השאירו פרטים בטופס שלפניכם ונשמח לחזור אליכם בהקדם האפשרי, צוות המומחים שלנו  שלנו מחכה להעניק לכם יעוץ מקצועי עם חיוך!